Als je een vakantie in de Schotse Hooglanden viert dan is het vooral de bedoeling dat je dingen gaat zien en doen. Slechts een handvol toeristen blijft op één plek om daar vervolgens dagenlang weinig tot niets te ondernemen. Schotland heeft enorm veel te bieden en vooral de Schotse Hooglanden zijn ideaal voor mensen die houden van het bezoeken van bezienswaardigheden of het ondernemen van allerlei activiteiten. Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van bezienswaardigheden, kastelen, attracties en activiteiten in de Schotse Hooglanden die volgens ons de moeite waard zijn.
Zien en doen in de Schotse Hooglanden
Regel je tours en activiteiten
Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in de Schotse Hooglanden bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in de Schotse Hooglanden.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in de Schotse Hooglanden
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in de Schotse Hooglanden via GetYourGuide
Wandelen
De hooglanden van Schotland zijn een welkom decor voor aangename en afwisselende wandelroutes. Eén van de meest bekende en uitdagende routes is de wandeltrektocht ‘West Highland Way’. Deze meerdaagse ruim honderd-vijftig kilometer tellende tocht laat je de mooiste plekken van de westelijke hooglanden zien. Je begint in de plaats Milngavie (vlakbij Glasgow) en eindigt in Fort William. Natuurlijk zijn er ook wandeltochten te belopen die variëren tussen 1 tot meerdere uren en die even divers in uitdagingen zijn. Enkelen hiervan willen we graag belichten.
Een leuke niet al te lange gemiddelde wandeling is die bij Bracklinn Falls bijvoorbeeld. De ongeveer twee uur durende wandeling begint vanaf de parkeerplaats in Callander en voert je langs de prachtige watervallen, bosrijke omgeving en schitterende uitzichten.
Het gebeid rondom Glen Coe Valley is volgens velen één van de mooiste wandellocaties in Schotland. Het uitzicht op de bergen laat je vast niet onberoerd. Het gebied heeft zijn voorkomen met name te danken aan de gletsjers en vele vulkanische ontploffingen die er hebben plaatsgevonden.
De Glen Coe Geotrail brengt je naar het hart van een oude vulkaan. De schoonheid van dit gebied is ook de filmindustrie niet voorbij gegaan. Hier werden onder andere films van Harry Potter en James Bond opgenomen.
Ook wandelingen op de hoogste berg Ben Nevis, door de Cairngorms, Ladhar Bheinn, Glenfinnan, Ben A’an en Goatfell zijn noemenswaardige wandelbestemmingen. Het is verstandig om je voor te bereiden op de weersomstandigheden. Goede beschermende kleding, geschikte wandelschoenen en een rugzak met proviand is zeker aan te bevelen.
Meer info en veel wandelroutes vond je op www.walkhighlands.co.uk
Raften
De outdoor mogelijkheden in Schotland zijn ongekend. Raften is er hier één van. Het ruige landschap, met groene heuvels, rotsachtige bergen, watervallen en snel stromende rivieren maken van een rafttocht een sportief avontuur. Deze sport is dan ook eigenlijk het gehele jaar door mogelijk. Spectaculaire rivieren als de River Tay, River Lochy, River Orchy, River Tumel en River Findhorn zullen je zeker niet teleurstellen. De tochten zijn vaak gecategoriseerd in beginners en gevorderd en de rivieren zijn in klasse verdeeld. Tijdens de zomermaanden zijn de rivieren doorgaans iets rustiger dan tijdens de wintermaanden. De piek ligt aan het begin van de lente, wanneer het ijs en de sneeuw op de bergtoppen begint te smelten. Wildwatervaren in Schotland is een bijzondere belevenis, die je niet snel zult vergeten. Let bij het boeken op de minimale leeftijd en klasse!
Ben Nevis
De hoogste berg van Schotland en tevens heel het Verenigd Koninkrijk is Ben Nevis. Deze dertien-honderd-vier-en-veertig meter hoge berg ligt in het graafschap Inverness, vlakbij Fort Williams. Voor velen is het een droom om de ‘gevreesde’ uitdagende Ben Nevis te beklimmen en weer anderen wandelen graag rondom de omgeving van Ben Nevis en genieten van het uitzicht op deze berg. Het beklimmen van de Ben Nevis vergt wel wat ervaring en doorzettingsvermogen. “The Ben” staat namelijk bekend als pittig. Sinds 1895 wordt er in september een Ben Nevis Race dag gehouden. Hierbij strijdt men om de kortste tijd om de heen en terug van de top te rennen. Een wandeling op de Ben Nevis is gegarandeerd een belevenis. De weersomstandigheden zijn vaak een plus of min punt. Zorg daarom voor goede maatregelen. Bovenop de berg is de temperatuur aanzienlijk kouder dan beneden. En wanneer er sneeuw ligt zijn de paden een stuk minder toegankelijk en zichtbaar.
The Jacobite Train
Harry Potter fans moeten beslist een tocht met de Jacobite Train afleggen. Deze stoomtrein volgt namelijk een route vanuit Fort William naar Mallaig en passeert onderweg de inmiddels wereldberoemde brug ‘Glenfinnan Viaduct’ die in de Harry Potter film te zien is. In de Jacobite Train is ook een klein winkeltje gevestigd waar verschillende Harry Potter producten aangeschaft kunnen worden. En ook op het menu van de ‘Magical Train’ staan producten als een chocolade kikker ‘chocolate frog’ en ‘butter-bru deathly hallow cocktail’. En ook als je geen Harry Potter fan bent is de tocht met de Jacobite Train een aanbeveling waard.
Tijdens de twee uur durende tocht zie je namelijk ontzettend mooie fragmenten uit het Schotse landschap. Je begint bij de hoogste berg ‘Ben Nevis’ en voert langs uitgestrekte meren, als Loch Morar en Loch Nevis, pittoreske dorpen, ruige rotsformaties, vlakke landschappen, stranden en kleine eilanden. Uiteindelijk arriveer je in het vissersdorp Mallaig waar je terecht kunt voor een heerlijk vis of ander gerecht of kun je deelnamen aan een tocht op het water. Er worden namelijk verschillende excursies aangeboden waarbij je dolfijnen en zeehonden kunt bewonderen in hun natuurlijke omgeving. De excursies houden rekening met de vertrektijden van de Jacobite Train. Je moet immers weer op tijd aanwezig zijn voor de rit terug. De Jacobite Train rijdt twee keer per dag en je kunt eerste- of twee klas boeken. De prijs is hierin zeker een overweging waard. Het is verstandig om ruim van te voren je kaartjes te boeken. Zeker tijdens de drukkere zomermaanden. Wanneer dit niet is gelukt, kun je om acht uur verzamelen op het treinstation in Fort William. Ga in de rij bij het rechter spoor staan en wacht tot de Jacobite train rond 9.15 uur arriveert. Meestal zijn er nog zo’n dertig plaatsen beschikbaar die ter plaatse worden verkocht.
Loch Lomond and The Trossachs National Park
Het Nationaal park Loch Lomond en de Trossachs is een populaire bezienswaardigheid in Schotland. Het landschap binnen en rondom dit gebied laat een boeiende afwisseling tussen meren, bergen, watervallen, rotsen, dorpen, cultureel erfgoed en natuur zien. Er zijn verschillende outdoor sporten als kanoën en klimmen te beoefenen. En ook zijn er uiteenlopende wandel- en fietsroutes uitgezet die voor iedereen passend kan zijn. Het wandelgebied in het Queen Elizabeth Park is bijvoorbeeld een aanrader. Binnen het gebied van Loch Lomond and The Trossachs National Park zijn zo’n twee honderd vogelsoorten en verschillende zoogdieren te ontdekken. Eén van de mooiste uitzichtpunten is gelegen bij ‘An Ceann Mor’, nabij Inveruglas. Voor meer gedetailleerde informatie is het verstandig om één van de bezoekerscentra van Loch Lomond and The Trossachs National Park te bezoeken. Deze zijn te vinden in de plaatsen Balmaha, Tyndrum, Callander, Aberfoyle, Duke’s Pass, Balloch en Glen Finglas.
Isle of Skye
Het noordelijkste eiland van Schotland is Isle of Skye. Dit ruim zeven-en-zeventig kilometer lange eiland ligt in het westelijke deel van Schotland. Bezoekers komen hier vaak om te genieten van prachtige uitzichten, kleurige huizen in de gezellige haven van Portree en natuurlijk avontuurlijke wandelingen. Rotsformaties zoals die bij ‘Black Cuillins’ en ‘Red Cuillins’ leveren vaak spectaculaire foto’s op. Het landschap van de Isle of Skye laat verder in afwisseling stijle ravijnen, bergtoppen met gletsjers, strandjes, charmante baaien en bergkammen zien. Op het noordelijkste punt zijn de ruïnes van kasteel ‘Duntulm Castle’ te bewonderen, die eens toebehoorde aan de MacDonald clan. Iets ten zuiden hiervan bevindt zich het ‘Skye Museum of Island Life’. Dit openluchtmuseum laat je meekijken in het leven van zoals zich dat hier omstreeks de negentiende eeuw afspeelde. Ook het kasteel ‘Dunvegan Castle’ is een bezienswaardigheid. Het heeft een lange geschiedenis die verbonden is aan de MacLeod clan.
Calanais Standing Stones
Steencirkels zoals de ‘Callanish Standing Stones’ komen op meerdere plaatsen ter wereld voor. Het patroon van zo’n megalithisch bouwwerk kan nogal eens verschillen. Er wordt vermoed dat de steencirkels een religieuze functie hebben en/of te maken hebben met de stand van de zon en de maan binnen de kalender. De Calanais Standing Stones laten duidelijk de windrichtingen zien. Ook zijn er grote recht opstaande stenen te bewonderen, die menhirs worden genoemd. Men vermoed dat ze hier geplaatst werden omstreeks het einde van de steentijd en begin van de bronstijd. Opgravingen hebben meerdere voorwerpen uit die tijd opgeleverd. Ook werd er een graftombe ontdekt.
Cairngorms National Park
Het nationale park Cairngorms is erg populair in Schotland. Het is gelegen onder Inverness en boven Perth en is onderdeel van het massief tussen Centraal- en Noord-Schotland. Zowel de lokale bevolking als vele toeristen komen graag naar dit deel van de Schotse Hooglanden voor uiteenlopende activiteiten. Je kunt er onder andere met een kabelbaan top van de berg Cairn Gorm bezoeken, uitgestippelde wandelroutes volgen, relaxen aan het strand of verschillende sporten beoefenen. Het landschap leent zich uitermate goed voor diverse wintersporten, bungee jumpen, fietsen en kanoën. Cairngorms National Park kan ook heel verrassend zijn. Zo is er een rendieren tour te boeken, waarbij je onder begeleiding van een gids de bergen in trekt. De bescheiden wandeling brengt je naar een vallei waar tientallen rendieren leven. De gids verteld je alle wetenswaardigheden over dit ras en na duidelijke instructies mag je ze zelfs voeren. Volgens de gids komen rendieren oorspronkelijk uit de Schotse Hooglanden. Sinds de elfde eeuw raakte ze hier uitgestorven. Dankzij de inzet van Mikel Utsi en diens vrouw Dr. Ethel Lindgren werden de dieren omstreeks 1952 opnieuw geïntroduceerd in Schotland.
Dunrobin Castle
Het sprookjesachtige silhouet van Dunrobin Castle heeft bijzonder veel weg van het kasteel in Disneyland. De Engelse architect Charles Barry, die ook betrokken was bij de herstructurering van Westminister Palace in Londen, was de eer toegedeeld om omstreeks 1850 het Dunrobin kasteel te verbouwen naar hoe het er tegenwoordig uitziet. De oudste fundamenten van het kasteel dateren echter uit de vijftiende eeuw. Dunrobin Castle was voor lange tijd de residentie van verschillende hertogen en graven van Sutherland. In het kasteel kun je diverse ruimtes bewonderen, die zijn ingericht met erfenissen uit het rijke verleden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel gebruikt als ziekenhuis en later heeft het nog dienst gedaan als kostschool voor jongens. Sinds 1973 is Dunrobin Castle opengesteld voor het publiek. Naast het kasteel is een museum gevestigd waar uiteenlopende voorwerpen uit Sutherland zijn tentoongesteld.
Skara Brae
Aan de westkust van Schotland bevindt zich een aantal woonverblijven uit de steentijd. Doordat Skara Brae voor lange tijd bedolven onder het zand lag, is er vrij veel in goede staat gebleven. De woonvertrekken waren in gebruik door vissers, jagers en boeren die hier een bestaan opbouwden. Er werden door Australische archeoloog Vere Gordon Childe een aantal houten werktuigen, beenderen, hoornen en rijk versierd aardewerk gevonden. Veel van deze voorwerpen zijn tentoongesteld in het Museum of Scotland in Edinburgh. Voor de bouw van de prehistorische woningen werden voornamelijk platte stenen gebruikt. Voor meer duidelijkheid is er een replica gebouwd van hoe het er destijds uit heeft gezien. Deze woning kun je dan ook van binnen bewonderen.
Glenfinnan Viaduct
Het meest bekende en inmiddels meest populaire viaduct van Schotland is Glenfinnan Viaduct. Over het prachtige viaduct loopt een spoorbaan, waar dagelijks de Jacobite Train passeert. Deze stoomtrein en route werd gebruikt in meerdere films van Harry Potter en sindsdien een ongekend succes bij fans. Voor hen is dit dè Harry Potter brug en daarover passeert de ‘Hogwarts Express’. Langs de route staan vrijwel altijd mensen die de passerende trein op foto vast willen leggen. Maar nog leuker is natuurlijk een rit met de trein zelf. Behalve het passeren van het Glenfinnan Viaduct levert de route nog veel meer mooie uitzichten op. Het Glenfinnan Viaduct werd gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw. Met de bouw van het viaduct werd het mogelijk om een spoor aan te leggen voor de ‘West Highland Railway’, waardoor er een verbinding ontstond tussen Fort Williams en het vissersdorp Mallaig.
Loch Ness
Iedereen heeft wel eens gehoord over het legendarische monster van Lochness “Nessie”. Er zijn zelfs nieuwsberichten aan dit onderwerp besteed. Is het een eeuwenoude mythe of berust het toch op waarheid? Loch Ness is een meer in Schotland wat zeker twee-honderd-zes-en-twintig meter diep is. Het meer van Loch Ness ligt in het Great Glen dal en maakt tevens de splitsing tussen de noordelijk en centrale Hooglanden van Schotland. Al eeuwenlang wordt er gespeculeerd over een groot dier wat zich schuil zou houden in de diepere wateren van Loch Ness. Er zijn zelfs mensen die beweren hem te hebben gezien. Maar Loch Ness heeft zeker meer (tastbare) bezienswaardigheden. De route om het immens grote meer voert je langs bezienswaardigheden als Urquhart Castle, Caledonian Canal en Cherry Island. Ook worden er verschillende boottochten aangeboden zodat je de omgeving vanaf het meer kunt ontdekken. In het bezoekerscentrum is meer informatie beschikbaar.
Achmelvich Bay
Het noorden van Schotland heeft een geheel eigen identiteit. Dit ruigere deel van het Verenigd Koninkrijk wordt voornamelijk bezocht door wandelaars en natuur- en watersportliefhebbers. Achmelvich Bay is bij uitstek heel geschikt voor sporten als watersurfen, kajakken, wandelen en klimmen. Prachtige stranden, licht blauw water en duinlandschappen sieren de kust, terwijl je meer landinwaarts schitterende heuvels bergen, kliffen en ander natuurschoon treft. De berg Suilven is vanuit elke hoek hier duidelijk zichtbaar. Voor wandelaars loopt er een uitdagende route over ruig terrein naar deze berg.
Eilean Donan Castle
Het schitterende Eilean Donan Castle past ontzettend goed in het landschap van Schotland. Dit bescheiden kasteel werd omstreeks de dertiende eeuw als fort gebouwd op een eilandje. Destijds bood het onderdak aan soldaten die het land tegen plunderende vikingen moesten beschermen. In de zeventiende en achttiende eeuw werd Eilean Donan Castle voornamelijk bewoond door aanhangers van de Jakobieten. En het speelde eveneens een rol tijdens de Jakobitische opstanden. Daarna veranderde het kasteel al snel in een ruïne. Omstreeks 1911 werd Eilean Donan Castle en het gelijknamige eiland gekocht door de Britse officier John MacRae-Gilstrap. Hij maakte er zijn levenswerk van om het bouwwerk in eer te herstellen.
Loch Katrine
In het National Park Loch Lomond & The Trossachs bevindt zich Loch Katrine. Dit ruim bemeten meer is onlosmakelijk verbonden met het stoomschip Sir Walter Scott, die je meeneemt langs het prachtige landschap rondom Loch Katrine, Ellen Island en de Trossachs. Het gedicht ‘The Lady of the Lake’ van Walter Scott heeft dit meer immers zo populair gemaakt. Loch Katerine heeft oorspronkelijk de functie als waterreservoir van Glasgow. Maar het toerisme is hier ook duidelijk groeiend.
Bezoek een whiskydistilleerderij
‘Todays rain is tomorrow’s whisky’ is een veel gesproken quote in Schotland. En het klopt zeker. Veel whisky namen zijn vernoemd naar meren en rivieren in Schotland. Dit grond- en regenwater wordt direct gefilterd en opgestookt met gerst en gist. De smaak van het water is volgens de Schotten heel bepalend voor de smaak. De grond en turf waar het water langs stroomt heeft hier zeker invloed op. Dit alles en het gehele stook proces wordt in een whisky distilleerderij uitgebreid verteld. Het is een boeiend proces en vaak heel lang rijpen. Dit rijpen gebeurd in oude wijnvaten, waardoor de smaak en alle aanwezige aroma’s alle tijd krijgen om te blenden. Na drie jaar ontstaat er een product wat whisky mag worden genoemd. Maar de echt lekkere hebben zeker twaalf jaar en langer nodig. Een bezoek aan een whisky distilleerderij mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je bezoek aan Schotland. Whisky is onlosmakelijk verbonden met Schotland en zit diep in de cultuur. De meeste distilleerderijen zijn verdeeld te vinden over de vijf whisky producerende streken, namelijk: Speyside, Hooglanden, Islay, Campbeltown en Laaglanden. De meest bekende distilleerderijen zijn: Blair Athol Distillery, Glen Grant Distillery, Strathisla Distillery, Glen Mory Distillery, Ben Nevis Distilleert en Oban Distillery.
West Highland Way
Eén van de meest populaire wandeltochten is te vinden aan de West Highland Way. Deze meerdaagse wandeling in Schotland voert je langs plekken als Milngavie, Drymen, Loch Lomond, Tarbet, Crianlarich, Bridge of Orchy, Kinlochleven en uiteindelijk Fort William. De spectaculaire landschappen die je onderweg tegenkomt maken het de tocht meer dan waard. Onderweg zijn er meerdere mogelijkheden om te overnachten, te eten en enkele winkels die je kunt bezoeken. Hierdoor is het mogelijk om de wandeling op te splitsen. De West Highland Way wordt jaarlijks door zo’n vijftigduizend mensen gelopen. Elk jaar wordt ook de West Highland Way Race gehouden die van Milgavie tot Fort William loopt. Het spreekt voor zich dat elke wandelaar zich goed dient voor te bereiden, meteen passende uitrusting voor het seizoen, geschikte wandelschoenen en proviand.
Urquhart Castle
De ligging van Urquhart Castle is fenomenaal te noemen. De ruïnes van dit dertiende eeuwse kasteel tekenen prachtig af op het donkere water van Loch Ness. En vanaf het water is Urquhart Castle eveneens een prachtige verschijning. Het kasteel werd gebouwd voor de welgestelde familie Durward en kwam later in handen van de familie Grant. Grotendeels werd het gebruikt als verdedigingsfort. Vanaf 1690 is het in verval geraakt. Bezoekers betreden via de parkeerplaats de winkel van Urquhart Castle alvorens zij het kasteel zelf bereiken. De wandeling naar het kasteel gaat via een grote katapult naar de entree van Urquhart Castle alwaar je opgewacht wordt door de poortwachter. Aan de linkerzijde is een deel van het kasteel nog te bezoeken. Er zijn drie verdiepingen, een voormalige keuken en een opslagplaats voor goederen te bekijken. Wanneer je verder wandelt loop je langs een duiventil, uitkijkpunten, een binnenplaats, stallen en uiteindelijk net voor de uitgang een ruimte waar graan werd gemalen. Het uitzicht op Loch Ness is vanaf deze plaats bijzonder fraai te noemen.
Onderstaande bezienswaardigheden liggen niet in de Schotse Hooglanden, maar bij Falkirk dat ten zuiden van Stirling ligt. Toch pakken veel mensen een bezoek aan deze plek mee als ze de Highlands bezoeken, omdat je hier twee unieke bezienswaardigheden vindt: het Falkirk Wheel en de Kelpies.
Falkirk Wheel
In 2002 werd er in de plaats Falkirk een innovatieve bootlift geïnstalleerd. Falkirk Wheel is een roterende lift die het mogelijk maakt om twee kanalen met elkaar te verbinden, waarmee boten zich naar een lager of hoger niveau kunnen verplaatsen. Het niveau verschil tussen de kanalen Forth & Clyde Canal en Union Canal bedraagt zo’n vier-en-twintig meter. Nergens ter wereld is dit systeem zo te bewonderen als hier bij Falkirk Wheel. Tegen betaling is het mogelijk om zelf per boot te ervaren wat er precies gebeurt.
The Kelpies
Binnen het parkgebied ‘the Helix’ aan de snelweg M9 is een prachtig kunstwerk van Andy Scott te bewonderen. Deze beeldhouwer studeerde in 1986 af aan de kunstacademie van Glasgow en heeft inmiddels een aantal voortreffelijke werken op zijn naam staan, waaronder een paard van draadstaal in Glasgow. De Kelpies in Falkirk zijn eveneens voortreffelijk te noemen. Vanaf de parkeerplaats loopt een pad die je leidt naar de prachtige roestvrijstalen sculpturen van twee paardenhoofden. De negen-honderd-acht-en-twintig stukjes staal zijn elk aan elkaar gelast. Het heeft dan ook wel even geduurd tot het af was. De dertig meter hoge Kelpies zijn afgeleid van het paardenras ‘Clydesdales’, die in het verleden vaak in Schotland werden gebruikt om te helpen bij zwaar industrieel werk. Sinds de opening in april 2004 hebben miljoenen bezoekers het kunstwerk mogen bewonderen.