Schotse Hooglanden voor beginners - d Nederlandstalige reisgids voor de Schotse Hooglanden!

Schotse Hooglanden | vakantie | zien & doen | steden & dorpen | eten & drinken | praktische informatie | weer & beste reisperiode | links

Het weer in de Schotse Hooglanden

Reizen naar de Schotse Hooglanden betekent dat je je maken krijgt met een vrij onvoorspelbaar klimaat waarbij regen en zon elkaar snel af kunnen wisselen, waarbij het soms enorm veel kan regenen en waarbij echte extremen in temperatuur, zowel naar boven als naar beneden, niet zo gemakkelijk voor kunnen komen door de continue invloed van het zeewater dat Schotland omringt. Wel merk je dat de hogere ligging van de Schotse Hooglanden ervoor zorgt dat het in de winter gemakkelijker koud wordt en dat tropische temperaturen vrijwel nooit voorkomen.

Bezienswaardigheden top 10

Binnen de Schotse Hooglanden valt veel te zien en te doen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van de Schotse Hooglanden op een rijtje gezet:
Highlands bezienswaardigheden top 10

Klimaat

Schotland heeft officieel een gematigd zeeklimaat dat binnen de Kppen-Geiger klimaatclassificatie met de lettercode Cfb aangeduid wordt. Een andere benaming voor dit klimaattype is een maritiem klimaat. Hiermee heeft Schotland overigens hetzelfde klimaattype als Nederland en Belgi. Naast duidelijke overeenkomsten zijn er ook wel wat verschillen. Zo zijn de Schotse Hooglanden koeler, grijzer en natter dan Nederland. Dat komt enerzijds door de hogere ligging op de aardbol, anderzijds omdat de Atlantische Oceaan nog meer onder invloed staat van de Atlantische Oceaan en de daarbij behorende stromingen dan Nederland en Belgi. Je kunt eigenlijk in het algemeen wel stellen dat de Britse eilanden, waar Schotland te vinden is, vaak de klappen opvangt voor Nederland als het neerkomt op regen en ook wind.

De combinatie van regen en wind is verantwoordelijk voor het ruigere landschap dat deels door deze elementen gevormd is. Water is ruimschoots aanwezig in de vorm van meren, rivieren en watervallen. In periodes waarin er meer regen valt zie je ook dat de graslanden vaak drassig zijn en er ook plassen met water op te vinden zijn. De regenval zorgt voor kolkende rivieren en stromen die ideale uitdagingen vormen voor mensen die bijvoorbeeld willen raften. De wind zorgt ervoor dat vooral de grotere meren soms een golfslag vertonen die meer bij een zee dan bij een meer horen. De soms donkergrijze wolkenluchten in combinatie met fel zonlicht geven de Schotse Hooglanden dat unieke karakter waarom deze streek zo geliefd is.

Voor de bovenste regionen van Ben Nevis geldt overigens dat er geen sprake meer is van een gematigd zeeklimaat, maar dat er een toendraklimaat heerst. Dat komt omdat de warmste maand een gemiddelde etmaaltemperatuur kent die net onder de grens van tien graden Celsius ligt en de koelste maand februari een gemiddelde etmaaltemperatuur heeft die net een tiende graad onder de grens van min drie graden ligt. Hiermee valt de top van Ben Nevis net binnen de kenmerken die gelden voor een toendraklimaat. Dit geldt alleen voor het deel dat boven de 1250 meter hoogte ligt. De top van Ben Nevis is vaak bedekt met sneeuw. Zelfs in de zomermaanden kan het er sneeuwen. Opvallender is dat de top van Ben Nevis vaak gehuld is in nevel. In de winterperiode is dat gedurende 80% van de tijd. In de maanden mei en juni is het helderder, dan is de top slechts 55% van de tijd gehuld in de nevel.

Temperaturen

De temperaturen zijn in Schotland het hele jaar door gematigd. In de winter wordt het door de relatief warme Atlantische stroming op veel plekken niet zo koud en in de zomermaanden wordt het zelden echt heet. De tropische waarde van dertig graden wordt zelden gehaald in de Schotse Hooglanden. Op de hoger gelegen gebieden is de zomerse waarde van 25 graden al amper haalbaar. Op de berg Ben Nevis is het in de zomermaanden vaak niet veel warmer dan een graad of 17 tot 18 overdag. Op de Orkney-eilanden ligt de middagtemperatuur in de zomer vaak nog iets lager. In de wintermaanden is het in de Schotse Hooglanden amper kouder dan in Nederland. De kans op strenge vorst is in de lager gelegen gebieden, en dan met name aan de kust, klein. In de hoger gelegen gebieden in het binnenland is het een andere zaak. Daar kan het door de hogere ligging aanzienlijk koeler zijn.

Neerslag

Soms is het in Schotland niet de vraag of het gaar regenen, maar slechts hoeveel het die dag zal gaan regenen. De vrij grote hoeveelheden neerslag die er vallen zijn zo kenmerkend voor het klimaat van Schotland. Soms is het erg lastig om te voorspellen waar, wanneer en hoelang jet zal gaan regenen. De weersverwachtingen moet je daarom vaak als een globale indicatie zien. Je kunt echter veel geluk of soms enorme pech hebben. Houd daar in ieder geval rekening mee met je dagplanning en de kleding die je meeneemt. Ullapool telt gemiddeld zo'n 1750-1800 millimeter neerslag per jaar, Oban 1650-1700 millimeter per jaar
Ben Nevis, de hoogste berg van de Schotse Eilanden, kent grote verschillen in de hoeveelheden neerslag. Op de top valt er jaarlijks gemiddeld ongeveer 4300-4400 millimeter aan neerslag, terwijl er in het nabijgelegen Fort William 'slechts' tweeduizend millimeter per jaar valt.

Mist

Een veel voorkomen verschijnsel aan de kust en ook boven de grotere meren is mist. Deze kan gedurende het hele jaar voorkomen, maar is in de koelere maanden vaak wat hardnekkiger. Soms kan de mist een hele dag blijven hangen, maar vaak lost het gedurende de dag op. In het oosten van de Schotse Hooglanden komt minder vaak mist voor, omdat de relatieve luchtvochtigheid daar vaak wat lager ligt.

Schotse Hooglanden in de winter

De winters zijn vrij mild in de Schotse Hooglanden. De temperatuur ligt overdag vaak boven het vriespunt en in de nacht meestal niet ver eronder. De winter begint eind november / begin december en duurt tot het begin van maart. Voor de meeste delen van de Schotse Hooglanden is dit de natste periode. Een deel van de neerslag valt in de vorm van sneeuw. Hoe hoger je je boven het zeeniveau bevindt, des te groter de kans op sneeuw is. De wintermaanden zijn behalve vrij nat ook nog eens somber en grijs. Soms laat de zon zich dagenlang niet zien. Op verschillende plekken in Schotland kun je in de winter skin. Hoewel het niet de meest gangbare wintersportbestemming is, is het zeker een mooie skibestemming. Je kunt in vijf verschillende gebieden skin als de weersomstandigheden het toelaten: de Nevis Range, Glencoe, The Lecht, Glenshee en de Cairngorm. Hier kun je met de kabelspoorbaan naar boven gaan.

Schotse Hooglanden in het voorjaar

Het voorjaar breekt meestal zo in maart aan in de Schotse Hooglanden. Dit is de periode dat de planten tot bloei komen en de jonge dieren geboren worden. De zon laat zich wat vaker zien en de hoeveelheid neerslag neemt gemiddeld genomen wat af. Vaak behoren de maanden april en mei tot de drogere maanden van het jaar. Tegen het einde van mei is de natuur op zijn groenst.

Schotse Hooglanden in de zomer

Hoewel Schotland geen echte zonbestemming is, is ook in de Schotse Hooglanden het zomerse gevoel zeker aanwezig tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus. Vooral in juli en augustus worden er veel buitenevenementen georganiseerd. Hoogtepunt op dat gebied zijn natuurlijk de Highland Games. In de zomer ligt de middagtemperatuur gemiddeld ergens tussen de 14 en 20 graden. Het is daarbij erg verschillend door de hoogteverschillen die in de Schotse Hooglanden voorkomen. De zon laat zich in deze maanden het meeste zien. Je mag de maanden juli en augustus op veel plekken zelfs vrij zonnig noemen, ondanks het feit dat een regenbui vrijwel altijd op de loer ligt.

Schotse Hooglanden in het najaar

Vanaf september neemt de hoeveelheid zon af, daalt de temperatuur stukje voor stukje en regent het vaker en harder. Vooral in de westelijke hooglanden kan het soms goed nat zijn in het najaar. In de hoger gelegen gebieden vallen vaak de eerste sneeuwvlokken al en is nachtvorst geen uitzondering. Niet zelden staat er een stevige wind, vooral aan de kust. Najaarsstormen behoren zeker tot de mogelijkheid, vooral in het noordwesten van de Schotse Hooglanden. Bij uitzondering kan er een orkaan via de Atlantische Oceaan aangevoerd worden. Die bereikt Schotland zelden met orkaankracht, maar helemaal onmogelijk is het niet. Zo heeft het westen van Schotland in oktober 2017 nog geluk gehad dat orkaan Ophelia voldoende in kracht afgenomen was op het moment dat Schotland bereikt werd. De storm heeft er wel voor gezorgd dat scholen op die bewuste dag uit voorzorg gesloten waren en veerdiensten die dag niet vaarden.
Voor liefhebbers van prachtige herfstkleuren is de maand oktober de ultieme reismaand voor de Schotse Hooglanden. Tientallen tinten groen, bruin en soms rood toveren het landschap om tot een lust voor het oog.

Klimaattabel voor Fort William

Onderstaande klimaattabel geeft de gemiddelde klimaatstatistieken voor Fort William weer. Deze plaats ligt in het westen van de Schotse Hooglanden. Deze gegevens zijn niet representatief voor de gehele regio. Voor de klimaatinfo van andere plaatsen in de Schotse Hooglanden kun je de naar de Schotse Hooglanden-pagina van klimaatinfo.nl gaan.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 5 C -1 C 1 uur 21 dagen 216 mm 8 C
februari 5 C -1 C 2 uur 17 dagen 150 mm 8 C
maart 8 C 1 C 3 uur 19 dagen 178 mm 7 C
april 10 C 3 C 4 uur 14 dagen 105 mm 8 C
mei 14 C 7 C 6 uur 13 dagen 88 mm 10 C
juni 17 C 10 C 5 uur 14 dagen 100 mm 11 C
juli 18 C 11 C 5 uur 16 dagen 124 mm 12 C
augustus 18 C 11 C 5 uur 16 dagen 133 mm 14 C
september 15 C 8 C 4 uur 18 dagen 175 mm 13 C
oktober 11 C 5 C 3 uur 19 dagen 200 mm 12 C
november 8 C 2 C 2 uur 19 dagen 198 mm 11 C
december 6 C 1 C 1 uur 20 dagen 241 mm 9 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabel voor Inverness

Onderstaande klimaattabel geeft de gemiddelde klimaatstatistieken voor Inverness weer. Deze stad ligt in het oosten van de Schotse Hooglanden, waar het gemiddeld een stuk droger is dan in het westelijke deel van de Highlands. Deze gegevens zijn niet representatief voor de gehele regio. Voor de klimaatinfo van andere plaatsen in de Schotse Hooglanden kun je de naar de Schotse Hooglanden-pagina van klimaatinfo.nl gaan.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 7 C 1 C 1 uur 14 dagen 77 mm 7 C
februari 7 C 1 C 2 uur 11 dagen 59 mm 6 C
maart 9 C 2 C 3 uur 14 dagen 58 mm 6 C
april 12 C 4 C 5 uur 9 dagen 40 mm 7 C
mei 15 C 6 C 6 uur 11 dagen 52 mm 9 C
juni 17 C 9 C 5 uur 11 dagen 59 mm 11 C
juli 19 C 11 C 5 uur 10 dagen 54 mm 13 C
augustus 18 C 11 C 5 uur 12 dagen 60 mm 14 C
september 16 C 9 C 4 uur 12 dagen 67 mm 13 C
oktober 13 C 6 C 3 uur 13 dagen 78 mm 11 C
november 9 C 3 C 2 uur 13 dagen 66 mm 9 C
december 7 C 1 C 1 uur 13 dagen 65 mm 8 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabel voor de Cairngorms

Onderstaande klimaattabel geeft de gemiddelde klimaatstatistieken voor de hogere regionen van het Cairngorms National Park weer. Dit zijn de langjarige gemiddeldes zoals ze gemeten zijn op een hoogte van 1245 meter, dus op de top van de Cairngorms. Deze gegevens zijn niet representatief voor de gehele regio en ook niet voor de lager gelegen delen van de Cairngorms. Voor de klimaatinfo van andere plaatsen in de Schotse Hooglanden kun je de naar de Schotse Hooglanden-pagina van klimaatinfo.nl gaan.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari -1 C -6 C 2 uur 22 dagen 92 mm n.v.t.
februari -2 C -6 C 2 uur 20 dagen 74 mm n.v.t.
maart -1 C -5 C 3 uur 22 dagen 80 mm n.v.t.
april 2 C -3 C 4 uur 20 dagen 77 mm n.v.t.
mei 4 C -1 C 5 uur 19 dagen 83 mm n.v.t.
juni 7 C 2 C 5 uur 19 dagen 98 mm n.v.t.
juli 10 C 4 C 4 uur 20 dagen 110 mm n.v.t.
augustus 9 C 4 C 4 uur 21 dagen 115 mm n.v.t.
september 7 C 2 C 3 uur 19 dagen 79 mm n.v.t.
oktober 4 C -1 C 3 uur 22 dagen 101 mm n.v.t.
november 1 C -3 C 2 uur 23 dagen 96 mm n.v.t.
december 0 C -5 C 2 uur 21 dagen 81 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabel voor Ben Nevis

Onderstaande klimaattabel geeft de gemiddelde klimaatstatistieken voor de berg Ben Nevis weer. Deze langjarige gemiddeldes gelden voor station Aonach Mor (ongeveer 1130 meter boven de zeespiegel). Deze gegevens zijn niet representatief voor de gehele berg. Voor de klimaatinfo van andere plaatsen in de Schotse Hooglanden kun je de naar de Schotse Hooglanden-pagina van klimaatinfo.nl gaan.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari -1 C -4 C 1 uur 22 dagen 279 mm n.v.t.
februari -1 C -5 C 1 uur 18 dagen 289 mm n.v.t.
maart 0 C -4 C 1 uur 17 dagen 266 mm n.v.t.
april 2 C -3 C 2 uur 18 dagen 206 mm n.v.t.
mei 6 C 0 C 3 uur 16 dagen 195 mm n.v.t.
juni 8 C 2 C 4 uur 16 dagen 168 mm n.v.t.
juli 10 C 5 C 3 uur 14 dagen 150 mm n.v.t.
augustus 10 C 5 C 3 uur 15 dagen 172 mm n.v.t.
september 7 C 3 C 2 uur 20 dagen 222 mm n.v.t.
oktober 4 C 0 C 2 uur 23 dagen 310 mm n.v.t.
november 1 C -3 C 1 uur 22 dagen 298 mm n.v.t.
december 0 C -4 C 1 uur 22 dagen 280 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Wie de informatie over het weer en klimaat van Schotland goed gelezen heeft die zal daarin zien dat eigenlijk ieder seizoen in Schotse Hooglanden zijn charmes heeft. Wie echter niet zo van regen houdt die kan het beste de periode april tot en met juni gebruiken om naar de Schotse Hooglanden te reizen. Let wel op: het biedt geen enkele garantie dat je niet een week lang te maken hebt met buien en grijs weer. De kans is echter wel wat kleiner. Velen zien de zomer als leukste periode om naar de Schotse Hooglanden te reizen. Het is dan natuurlijk warmer en het buitenleven komt dan beter tot zijn recht. Het is echter ook drukker in Schotland omdat de Europeanen dan hun zomervakantie vieren. Dat komt ook tot uitdrukking in de prijzen voor accommodaties en drukte bij populaire bezienswaardigheden en activiteiten.

Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar oktober. Dan is de natuur mooi en de temperatuur is over het algemeen nog prima. Tegen de regen kun je je goed kleden. Wie schoolgaande kinderen heeft die kan dus mooi in de herfstvakantie naar de Schotse Hooglanden reizen.

Meer info over de Schotse Hooglanden

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Schotland en de Schotse Hooglanden:
Schotse Hooglanden informatie
Schotse Hooglanden weer & klimaat
Schotland top 10
Schotland voor beginners
bijzondere plaatsen in Schotland
mooiste dorpjes in Schotland

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy