Vakantie in de Schotse Hooglanden

De Schotse Hooglanden zijn een ideale vakantiebestemming voor wie houdt van natuur, actief bezig zijn en cultuur. Dit uitgestrekte gebied binnen Schotland heeft zo’n eigen gezicht dat eigenlijk met geen andere bestemming in Europa te vergelijken is. Op sommige vlakken die je wat overeenkomsten met Nieuw-Zeeland, Ierland, Finland en Noorwegen, maar wie een foto ziet die in de Schotse Hooglanden gemaakt is die zal waarschijnlijk vrij snel herkennen dat deze foto daar gemaakt is. Denk niet dat de Highlands alleen maar geschikt zijn voor wandelaars, sportievelingen en natuurliefhebbers. Het is vooral ook eens een anders soort vakantie dan wanneer je op het vasteland van Europa blijft.




Reizen naar de Schotse Hooglanden

Er zijn meerdere manieren waarop je naar de Schotse Hooglanden kunt reizen. Je kunt met je eigen auto of camper gaan door gebruik te maken van een veerboot. De route IJmuiden-Newcastle is hiervoor erg populair. Met DFDS maak je deze oversteek in 16 uur. Vervolgens is het nog ongeveer anderhalf uur rijden naar Schotland. Naar Callander rijd je in 3 tot 3,5 uur en naar Inverness in ongeveer 5,5 uur. Overnachten doe je in je eigen hut en er zijn volop mogelijkheden om te eten en drinken aan boord. Je kunt ook vanuit Rotterdam naar Hull varen, maar dan heb je nog een autorit van ongeveer zeven tot acht uur nodig totdat je in Inverness bent. Naar Callander is het vijf uur rijden vanuit Hull. Naar Harwich varen kan ook. Dat kan vanuit Hoek van Holland. Deze veerdienst brengt je in pakweg 4,5 uur naar Harwich waarna het tien uur rijden is naar Inverness of acht uur tot in Callander.

Met de trein is het altijd een reis met vrij veel overstappen, waarbij je ook stukken met de bus doet. In het geval van de Schotse Hooglanden is het spoor niet de beste manier om er naartoe te reizen.

Vliegen is de snelste en vaak ook nog de goedkoopste manier om naar de Schotse Hooglanden te reizen. Vooral dankzij prijsvechters zoals Ryanair en Easyjet is het aanbod van goedkope vliegtickets naar Schotland vrij groot. Ook traditionele luchtvaartmaatschappijen zoals KLM bieden vaak vrij goedkope vliegtickets richting Schotland aan. Naar welke luchthaven in Schotland je vliegt hangt af van je reisdoel in de Schotse Hooglanden. Voor het noordelijke deel is vooral Inverness ideaal, maar het aantal vluchten op deze hoofdstad van de hooglanden is kleiner dan wanneer je op Edinburgh of Glasgow vliegt. Aberdeen is eventueel ook nog een optie als je in het oosten van de Schotse Hooglanden wilt verblijven zoals in het Cairngorms National Park.

De vluchtduur vanuit Nederland of België naar de verschillende Schotse luchthavens is ongeveer anderhalf tot maximaal twee uur als je een rechtstreekse vlucht hebt. Prijzen voor vliegtickets beginnen meestal zo rond de honderd euro voor een retour.

Reizen naar de Schotse Hooglanden

Reizen binnen de Schotse Hooglanden

De gemakkelijkste manier om je binnen de Schotse Hooglanden te verplaatsen is met een auto. Dat kan je eigen auto zijn die je met een veerboot meeneemt naar Groot-Brittanië, maar je kunt natuurlijk ook ter plaatse een auto huren. De combinatie van vliegen en een auto huren is de snelste manier om naar Schotland te reizen en je hebt meteen vervoer ter plaatse. Je kunt je huurauto het beste al in Nederland regelen. Niet alleen is dat vaak goedkoper, je kunt ook op je gemak alle tarieven en voorwaarden met elkaar vergelijken. Tussen de verschillende aanbieders kunnen soms flinke verschillen zitten in de voorwaarden. De goedkoopste verhuurders hebben vaak de slechtste voorwaarden zoals een matige dekking van de verzekering, een hoog eigen risico en toeslagen voor allerlei zaken. Let ook goed op met het brandstofbeleid.

Als je een verplichte volle tank brandstof af moet nemen dan word je eigenlijk altijd een oor aangenaaid. De prijs die je betaalt, ligt dan ruim boven de gangbare brandstofprijs en je krijgt je tank nooit helemaal leeg gereden. Pure winst dus voor de verhuurder. Wij huren zelf altijd via Sunny Cars. Deze betrouwbare verhuurder werkt alleen maar met de meest gunstige voorwaarden waardoor je volledig verzekerd bent, geen eigen risico hebt en geen ongunstige brandstofvoorwaarden hebt.

Bekijk het aanbod van huurauto’s in Schotland via Sunny Cars

Reizen binnen de Schotse Hooglanden

Wil je niet zelf gaan rijden dan zijn de bus en trein opties. De treinroutes zijn vaak erg mooi, de bus is het goedkopere en saaiere alternatief. Zoek wel goed van tevoren uit op welke routes je gebruik kunt maken van bussen of treinen. Kijk ook of er op de dagen en tijden gereden wordt dat jij wilt reizen. Vooraf reserveren is aan te raden en vaak ook goedkoper.

Als je naar de eilanden wilt reizen dan moet je dat met een veerboot doen. De grootste aanbieder in Schotland is Caledonian MacBrayne. Zij verbinden het vasteland met 22 eilanden die ten westen van het Schotse vasteland liggen. In het noordoosten zijn het andere vervoerders zoals NorthLink Ferries en Pentland Ferries die actief zijn. Zij varen onder andere naar de Orkney-eilanden en Shetland.

Autorijden in de Schotse Hooglanden

In Schotland rijdt men links en zit de bestuurder rechts in de auto. De versnellingsbak zit daarom links van de bestuurder in plaats van rechts. Voor sommige mensen is dit een extra reden om een automaat te huren als men een auto huurt in Schotland. De wegen zijn over het algemeen goed. Regen en in de hoger gelegen gebieden ook vorst en sneeuw kunnen voor gaten, scheuren en andere beschadigingen aan het wegdek zorgen. Onder viaducten en en op bruggen die te smal zijn voor tweerichtingsverkeer wordt het verkeer vaak door middel van stoplichten geregeld.
De wegen kunnen soms smal zijn waardoor op sommige plekken het vrijwel onmogelijk is om twee breed te rijden. Dat kan soms lastige situaties met tegenliggers opleveren. Met passen en meten (en wat hoffelijkheid) is er altijd wel een oplossing te vinden. Zo zijn er vaak passeerstroken aangelegd om ervoor te zorgen dat je elkaar toch kunt passeren.

Vergeet overigens niet dat je op rotondes linksom gaat in plaats van rechtsom. Als je wilt parkeren dan is het handig om te weten dat een dubbele gele lijn betekent dat je er niet mag parkeren en een enkele gele lijn betekent dat je er een beperking is van de tijden waarop je er mag parkeren. In sommige dorpen, steden en bij bezienswaardigheden moet je betalen om te parkeren. Zorg daarom dat je voldoende kleingeld in je bezit hebt.

Ga je lekker aan de whisky en wil je daarna in de auto stappen? Weet dan dat Schotland een maximaal alcoholpromillage toestaat van 0,5 promille voor een bestuurder. Beter is het om helemaal niet te drinken als je nog moet rijden.

De snelheden en afstanden worden in Schotland aangeduid met mijlen per uur en mijlen. Dus niet in kilometers. Een mijl is gelijk aan 1609,35 meter. Voor het gemak wordt 1,61 kilometer voor een mijl of afgerond 1,6 kilometer voor een mijl gehanteerd. Een maximumsnelheid van 30 mijl per uur in de bebouwde kom is dus ruim 48 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom mag normaal 60 mijl per uur (ruim 96 kilometer per uur) gereden worden. Op een autosnelweg geldt een limiet van 70 mijl per uur of ruim 112 kilometer per uur, tenzij anders aangeduid.

Autorijden in de Schotse Hooglanden

Overnachten

Op het gebied van overnachten kun je uit heel wat verschillende opties kiezen in de Schotse Hooglanden. Behalve hotels, vakantiewoningen en jeugdherbergen zijn vooral Bed and Breakfasts en de wat grotere guesthouses erg populair in Schotland en de Schotse Hooglanden. Zo zul je in Inverness en Fort William straten zien waar meer B&B’s dan normale woningen lijken te staan. Het wezenlijke verschil tussen een Bed and Breakfast en een Guesthouse is dat je bij een B&B bij mensen in huis slaapt. Je hebt daar een slaapkamer en vaak ook een eigen badkamer. Daarnaast is er een gemeenschappelijke ontbijtruimte en soms ook een lounge. Als je verschillende B&B’s in Schotland bezoekt dan zul je zien dat iedere eigenaar er zijn geheel eigen draai aan geeft. Soms is een slaapkamer erg smaakvol en romantisch ingericht, soms heb je het gevoel dat je vijftig jaar teruggereisd bent in de tijd.

Naast hotels, B&B’s en Guesthouses zijn er ook hostels. Dit is vaak de goedkoopste manier van overnachten in de Schotse Hooglanden en is vooral gericht op jongeren. Je slaapt in een tweepersoonskamer, een kamer voor meer dan twee personen of op een slaapzaal. De badkamers worden meestal gedeeld. Je hoeft niet persé naar een grotere stad om in een hostel te slapen. Ook verspreid door de Highlands vind je verschillende hostels. Je kunt hostels vinden en reserveren via de overkoepelende organisatie van Schotse hostels: de Scottish Youth Hotel Organisation.

Overnachten

Betaal niet teveel voor je hotel of B&B

Als je in een hotels, guesthouses of B&B’s wilt gaan overnachten dan is het vaak handiger en goedkoper om deze van tevoren te reserveren. Je hoeft dan ter plaatse niet meer op zoek naar een accommodatie en je weet vooraf waar je naartoe moet. Bijkomend voordeel is dat je via de verschillende boekingssites vaak handig via creditcard kunt betalen, terwijl dat ter plaatse niet altijd kan. Vooral de kleinere B&B’s verlangen vaak contante betaling als je niet vooruit betaald hebt.
Als je gaat zoeken naar accommodaties dan zul je ontdekken dat er regelmatig prijsverschillen bestaan tussen de verschillende boekingssites voor een zelfde accommodatie op dezelfde dagen. Dat komt vaak door verschillende prijsafspraken en commissiestructuren. Het loont daarom om te zoeken naar de beste deal voor jouw gewenste accommodatie. Omdat zelf tientallen sites doorspitten vaak erg tijdrovend is, kun je beter gebruik maken van een website die al dat werk al voor jou gedaan heeft. Zo’n site is Trivago. Zij zoeken naar de beste prijzen voor accommodaties binnen tientallen boekingssites zoals booking.com, Expedia, hotels.com en Agoda. Je vult de data en bestemming in en Trivago laat je per accommodatie zien welke aanbieder voor die data het goedkoopste is.

Zoek naar de laagste prijzen voor hotels en B&B’s in Schotland bij Trivago

Betaal niet teveel voor je hotel of B&B

Kamperen

De mooiste manier om natuur en overnachten met elkaar te combineren is door te kamperen. In de Schotse Hooglanden vind je tal van campings en kampeerplekken waar je één of meerdere nachten met je tent, caravan of camper kunt overnachten. De meeste campings zijn prachtig gelegen en in ieder geval voorzien van de meest essentiële faciliteiten. Denk hierbij aan sanitair, elektriciteit, water en de mogelijkheid om vuil water te lozen. Zorg ervoor dat je altijd je met je camper of caravan altijd optimaal gevuld een camping verlaat. Heb je eenmaal de bewoonde wereld verlaten dan zijn er weinig mogelijkheden om schoon water aan te vullen of je vuil water te lozen. In dorpjes zijn er vaak nog wel openbare toiletten waar je je chemisch toilet kunt legen en je jerrycans met water kunt vullen.

Vaak bieden de campings ook een winkel waar je vooral wat basisartikelen kunt kopen. Op redelijk wat campings is er ook horeca aanwezig waar je wat kunt drinken en (meestal iets eenvoudigs) kunt eten. Campings in de buurt van populaire wandelgebieden hebben vaak droogkasten waar je je kleding te drogen kunt hangen.

In het drukkere seizoen (juli en augustus) kan het erg handig zijn om vooraf je campingplaatsen te reserveren als je route al enigszins vastligt. Als je route flexibeler is en je op de dag zelf beslist waar je gaat overnachten dan kun je het beste wat vroeger op de dag kijken of er plek is op een camping. Naarmate de dag vordert wordt de kans op een plekje snel kleiner, vooral in de meer populaire gebieden.



Wildkamperen

Wildkamperen is toegestaan in Schotland, mits je toestemming van de grondeigenaar hebt. Als je een mooi plekje gevonden hebt om te kamperen dan moet je eventjes goed om je heen kijken of je een huis ziet dat van de eigenaar van de betreffende grond zou kunnen zijn. Bel even aan en vraag om toestemming. De kans is groot dat het geen enkel probleem is. Vaak krijg je van de eigenaar ook nog allerlei tips en de vraag of ze je ergens mee kunnen helpen. Bij wildkamperen geldt er een duidelijke regel: zodra je vertrekt mag je niet zien dat er gekampeerd is. Laat dus geen afval achter en verander niets aan je omgeving. In de nationale parken is het overigens pertinent verboden om wild te kamperen. Erg jammer als je ziet wat voor mooie plekjes daar te vinden zijn, maar absoluut begrijpelijk omdat menselijke aanwezigheid toch altijd wel impact heeft op de omgeving.

Rondreis

De mooiste manier om de Schotse Hooglanden te verkennen is door middel van een rondreis. Op die manier krijg je de meest grote variatie aan landschappen en bijzondere plekjes te zien. Je kunt dankzij internet tegenwoordig gemakkelijk je rondreis door Schotland helemaal zelf samenstellen. Je vliegtickets kun je rechtstreeks boeken bij KLM, Ryanair of EasyJet, je auto regel je gemakkelijk vooraf bij Sunny Cars en je accommodaties kun je boeken via booking.com of een andere boekingssite. Op het moment dat je je rondreis helemaal zelf samenstelt heb je volledige vrijheid wat betreft vluchten, type auto en het comfort van de accommodaties. Het kost je wel wat tijd om dit allemaal uit te zoeken en te regelen. Je kunt daarom ook gemakkelijk een Schotland rondreis boeken waarbij de reisorganisatie dit werk al voor je gedaan heeft. Zij hebben ervaring met Schotland en kunnen verschillende rondreizen door Schotland en de Schotse Hooglanden aanbieden die leuk en afwisselend zijn.

Heb je geen zin om zelf te reizen? Boek dan een busrondreis door de Schotse Hooglanden. Met een luxe touringcar reis je vanuit Nederland naar Schotland waar je meestal een reis van zeven dagen maakt die deels door de Schotse Hooglanden gaan. Ideaal voor wie niet met een huurauto rond wil rijden en ook niet zo van vliegen houdt. Een georganiseerde rondreis is ook een sociale vakantie, want je reist samen met andere mensen. Erg leuk om ervaringen te kunnen delen en tips uit te kunnen wisselen. Deze manier van reizen is daarom ook ideaal voor wie alleen reist, maar wel gezelschap wil hebben.

Rondreis

Short break in de Schotse Hooglanden

Schotland is dankzij de korte vliegafstand ook ideaal voor een short break. Een weekendje of een paar dagen genieten van een deel van de Schotse Hooglanden is prima te doen. Er zijn voldoende voorbeelden te bedenken waarbij je in twee, drie of vier dagen een leuke korte vakantie in de Schotse Hooglanden kunt vieren.

We zullen wat ideetjes ter inspiratie op een rijtje zetten:
– Vlieg naar Glasgow en rijdt in een uur tijd naar Callander. Dit plaatsje is een ideale uitvalsbasis om nationaal park Loch Lomond & The Trossachs te ontdekken. Bezoek Loch Lomond, ontdek de Bracklinn Falls en ga wandelen in de vulkaanvallei Glen Coe.
– Vlieg naar Inverness of Edinburgh en breng een bezoek aan het Cairngorms National Park. Hier kun je de wilde rendieren bezoeken, dobberen op een bootje op één van de meren of van het uitzicht genieten vanaf één van de bergen. Maak je trip af met een bezoek aan een whiskydistilleerderij.
– Vlieg naar Inverness en reis via de Great Glen naar Fort William. Bezoek onderweg Loch Ness, Urquhart Castle en geniet van het uitzicht op de omringende bergen. Vanuit Fort William heb je verschillende opties: neem de Jacobite Train naar Mallaig, beklim de Ben Nevis of bezoek de Glen Cloe.

Met kinderen naar de Schotse Hooglanden reizen

Schotland is ook een leuke bestemming om met wat oudere kinderen te doen. Voor de allerjongsten kan een vakantie in de Schotse Hooglanden wat te intensief zijn, maar ook hier geldt eigenlijk dat je je programma daar natuurlijk ook op aan kunt passen. Kijk bij het plannen van wandelingen vooral naar de lengte en intensiteit. Een zes uur durende hike voor gevorderden is niet iets waar je alle kinderen zomaar op mee kunt nemen.

Voor alle leeftijden zijn er leuke dingen te zien en te doen in de hooglanden. Denk hierbij aan het Cairngorm Reindeer Centre, de Jacobite treinreis (de trein van Harry Potter), het Highland Wildlife Park en natuurlijk ook de boottochten waarbij je zeehonden of dolfijnen kunt gaan spotten. De vriendelijkheid van de Schotten en de mooie natuur zijn natuurlijk elementen waar ook kinderen blij van worden. En hoe gaaf is het om Schotten in een kilt te zien, te kunnen genieten van echte doedelzakmuziek en op Loch Ness te zoeken naar het beroemde monster? Je kinderen zullen thuiskomen met ervaringen waar ze het waarschijnlijk jaren later nog over zullen hebben. Heb je wat oudere kinderen, ga dan op een 4×4 safari door de hooglanden, ga op een vistocht of ga raften. Hiervoor is de minimumleeftijd wel 16 jaar op de meeste plekken.

Twee evenementen zijn erg leuk om met kinderen te doen. De eerste is om de Highland Games bij te wonen. Deze traditionele clanspelen worden op verschillende plekken in de Schotse Hooglanden gehouden. Daarnaast kun je bij Pitlochry het betoverde bos bezoeken. Het Enchanted Forest is een veelbekroonde jaarlijkse licht- en effectenshow in het Faskally Forrest. Kaarten moet je wel ruim van tevoren bestellen als je dit evenement bij wilt wonen.

De meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie zijn de ideale momenten om met kinderen naar Schotland te reizen. In de meivakantie komt de natuur tot bloei en is er minder kans op regen. In de zomervakantie kun je voor een langere periode naar Schotland reizen en is het warmer. In de herfstvakantie zie je de Schotse Hooglanden vrijwel gegarandeerd in de prachtige herfstkleuren. Dit is ons favoriete moment om met de kids richting de hooglanden te reizen.

Met kinderen naar de Schotse Hooglanden reizen

Reisvoorbereiding

Voor je naar de Schotse Hooglanden reist zijn er een aantal zaken die je beter aan kunt schaffen of kunt regelen voordat je afreist. Zo kun je eigenlijk niet om een goede reisverzekering heen, zeker niet als je gaat wandelen of sporten in de Schotse Hooglanden. De reisverzekering is vooral bedoeld om kosten ten gevolge van een ongeluk te dekken. Zeker als er repatriëring nodig is kunnen de kosten nogal oplopen. Mocht je van plan zijn om serieus lange afstanden te gaan wandelen (meer dan 3 tot 4 uur per dag) zorg er dan voor dat je al een goede wandelconditie opgebouwd hebt. De hoogteverschillen maken het wandelen in Schotland veel zwaarder dan in Nederland. Een kilometer door de Schotse Hooglanden wandelen staat qua inspanning bijna gelijk aan twee kilometer wandelen in het vlakke Nederlandse landschap.

Daarnaast zijn er een aantal zaken die eigenlijk niet in je reisbagage mogen ontbreken, ongeacht in welk seizoen je naar de Schotse Hooglanden reist:
– Om gebruik te maken van de Britse stopcontacten heb je adapters of wereldstekkers nodig.
– Zonder goede waterdichte wandelschoenen kun je eigenlijk niet naar Schotland reizen.
– Zorg ervoor dat je goede regenkleding bij je hebt; in ieder geval een jas die waterdicht en ademend is.
– Een tekenpen is een must als je de natuur intrekt.
– Omdat het mobiele netwerk vooral in dunbevolkte gebieden een matige dekking heeft, gaat de batterij van je smartphone vaak sneller leeg vanwege het zoeken naar een netwerk. Een powerbank om tussentijds op te kunnen laden is daarom geen overbodige luxe.

Regel je tickets en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in de Schotse Hooglanden bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in de Schotse Hooglanden.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in de Schotse Hooglanden
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in de Schotse Hooglanden via GetYourGuide