Steden en dorpen in de Schotse Hooglanden

Als je de Schotse Hooglanden bezoekt dan zul je dat vooral doen om te genieten van de enorm indrukwekkende natuur die je hier aantreft. De combinatie van bergen, ruimte en het ruige klimaat van Schotland maakt van de Schotse Hooglanden een heerlijke natuurbestemming. In de Highlands vind je daarnaast ook voldoende mooie dorpen en interessante steden die de moeite van het bezoeken waard zijn. Op deze pagina hebben we een selectie gemaakt van de steden en dorpen in de Schotse Hooglanden die volgens ons een bezoek absoluut waard zijn of die gunstig gelegen zijn voor verschillende excursies en bezienswaardigheden. Bij sommige plaatsen staan verwijzingen naar meer informatie over de betreffende stad of dorp.




Beauly

Midden in de Schotse Hooglanden, aan de kust van de Noordzee ligt de stad Beauly. Zoals de naam al doet vermoeden is deze van Franse herkomst. Vertaald uit het Frans betekent ‘Beau Lieu’ ‘Mooie Plaats’. Een mooie Plaats mag in dit overzicht natuurlijk niet ontbreken. De stad werd al gesticht in 1230. Toen nog als Priorij. Nog altijd zijn de ruïnes van deze Priorij een belangrijke trekpleister voor bezoekers aan deze stad. Op de rechteroever van de gelijknamige rivier Beauly is ook nog het Lovat Castle gesitueerd. Ook dit kasteel is nog een ruïne omdat het in een ver verleden is vernietigd. De stad is verbonden aan de Lovats-Clan. Het Beaufort Castle werd tot 1995 door deze familie bewoond. Dit kasteel dateert uit de elfde of twaalfde eeuw. Verschillende bronnen denken hier anders over. Het kasteel heeft dan ook een lange geschiedenis wat ook een bezoek aan dit bouwwerk zeker interessant maakt. Natuurlijk is het ook een mooi oud kasteel dat ook al zijn aantrekkingskracht heeft. Ook de kerk van Kirkhill is onlosmakelijk verbonden met Beauly. Hier liggen vele familieleden van de Mackenzie Clan en de Lovat Clan begraven.

Inveraray

In het westen van Schotland aan de westkust van Loch Fyne ligt de plaats Inveraray. Het plaatsje ligt werkelijk op een schilderachtige locatie aan het meer. De huizen zijn allemaal in dezelfde stijl gebouwd en het plaatje klopt daardoor gewoon. Naast dat het stadje er geweldig uitziet, is het ook nog eens leuk om te bezoeken vanwege enkele interessante bezienswaardigheden. Eén van die trekpleisters is het ‘Georgian Inveraray Jail’ dat tegenwoordig een museum is. In deze oude gevangenis kun je kennis maken met het gevangenisleven uit de negentiende eeuw. Ook zijn in het stadje een aantal Clyde Puffers. Alleen al om de naam zijn ze de moeite van het bezichtigen waard. Zekers als je weet dat het oude stoomschepen zijn. Ook de klokkentoren van het stadje is een bekende bezienswaardigheid.

De belangrijkste bezienswaardigheid is Inveraray Castle. Dit kasteel dateert uit 1746 en oogt typisch Schots. Het kasteel is gebouwd in neogotische stijl. Lange tijd was het kasteel alleen de residentie van de familie van de hertogen die het hier voor het zeggen hadden. Tegenwoordig is het kasteel te bezoeken en je waant je dan ook ik vervlogen tijden als je hier rondwandelt. Naast de prachtige architectuur en het mooie interieur is er ook een grote verzameling van middeleeuws Schots wapentuig te bewonderen. Inmiddels woont nog steeds de 13e hertog in het kasteel op twee verdiepingen waar het publiek niet welkom is.

Meer info over Inveraray

Inveraray

Durness

Helemaal in het noorden van het Schotse vasteland ligt Durness. Het is een klein afgelegen dorpje met een kleine 400 inwoners. Met deze 400 inwoners is het de enige plaats van belang in deze desolate regio.

De bezienswaardigheden hier zijn dan ook vooral op het vak van natuurschoon. Balnakeil Bay is de grootste trekpleister. In deze mooie baai liggen ook nog eens Balnakeil Church en Balnakeil House. Ook de zandstranden van Sango Bay zijn een geliefde bestemming. Smoo Cave is dan weer een mooie zeegrot met een adembenemend spel van licht en donker. Waarschijnlijk woonden er al in 5000 voor Christus mensen in deze grot. De grot is ook een belangrijke locatie inde Folklore van verhalen uit deze regio. Hij ziet er dan ook sprookjesachtig uit. Wanneer je wil genieten van de ruwe kust aan de noordzijde van Schotland dan is Cape Wrath een prachtige plek. Boven op de één van de kliffen kun je ook de vuurtoren van Cape Wrath bewonderen.

Een andere interessante locatie in Durness is het dorpje Ceannabeinne. In dit dorpje woonden in 1841 50 mensen in 14 boerderijtjes. Het was in de loop der jaren steeds minder bevolkt geworden. Veel mensen die hier woonden verzetten zich tegen het ontruimen van dit gebied. Uiteindelijk staan er alleen nog schooltje en een woning. Sinds 1866 werd het verzet gebroken en zijn er geen bewoners meer. Nog altijd zijn er sporen te vinden van het dorpje en ook is de natuur hier natuurlijk prachtig. Met de wetenschap van het verhaal van het verzet maakt dit van Ceannabeinne een unieke locatie.

Oban

De naam Oban doet sommige mensen die nog niet in Schotland zijn geweest een belletje rinkelen. Zo was ik al bekend met een graanproduct uit deze stad. Een fles met 14 jaar oude Oban prijkt al lange tijd in mijn whisky-collectie. Toch is Oban een belangrijke stad in de regio tussen Helens Burgh en Fort William. Het is namelijk de grootste stad van de regio. Dit zegt waarschijnlijk meer over hoe dunbevolkt dit gebied is, want Oban telt slechts een kleine 12.000 inwoners. De stad is gesitueerd aan de westkust en is dus vooral bekend vanwege de whisky die dezelfde naam als het plaatsje draagt. Van oorsprong was Oban een klein vissersdorpje, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de haven gebruikt door de Royal Navy. Ook de Royal Airforce had hier drie basissen. Hierdoor werd het vissersdorpje een relatief grote stad.

De belangrijkste trekpleister van Oban is de distilleerderij van de beroemde single malt ‘Oban Whisky’. Deze distilleerderij werd al opgericht in 1794 door de broers Hugh en John Stevenson. De distilleerderij is te bezoeken en zo maak je kennis met het productieproces van deze bekende ‘Highland Whisky’. Natuurlijk wordt er na zo’n rondleiding ook een proeverij georganiseerd. In de winkel kun je ook speciale edities van deze whisky kopen. Naast de distilleerderij is ook de haven een plek waar bezoekers graag toeven. Door de ligging van het stadje heb je net buiten Oban ook een prachtig zicht op het voormalige vissersdorp.

Meer info over Oban

Oban

Gairloch

In het noordwesten van de Schotland, in de Highlands, ligt Gairloch. Het plaatsje ligt op een prachtige onherbergzame plek waarbij de elementen van de Schotse natuur vrij spel hebben. De regio van Gairloch is dan ook een geliefde bestemming voor veel wandelaars die er komen genieten van het adembenemende natuurschoon.
Naast de prachtige natuur kun je er ook het ‘Gairloch Heritage Museum’ bezoeken. Het is een klein museum, maar het staat vol met erfgoed van deze regio. Je leert zo veel over de geschiedenis van de regio en bovendien is een bezoek aan dit museum geen lange opgave, waardoor je er ook prima met kinderen naartoe kunt.

Liefhebbers van vissen kunnen hier ook prima terecht de visrijke wateren voor de kust van Gairloch zijn een uitstekende bestemming voor de hobbyvisser. Verschillende boten bieden visarrangementen aan op de Schotse wateren. Zeker in de zomer is Gairloch een geliefde bestemming bij reizigers die graag genieten van de natuur. Zo zijn er een aantal campings in de regio waar je terecht kunt met een camper en caravan. Ook zijn er een aantal kleine hotels.

Inverness

Iedereen heeft wel een beeld van Schotland. In sommige van die beelden die je kunt voorstellen zie je een kasteel aan een meer. Echt een klassiek Schots beeld. Inverness voldoet voor een grootdeel aan dit beeld. De stad in de Schotse hooglanden ligt in het oosten van Schotland en telt ruim 50.000 inwoners. Daarmee is het een grote stad voor Schotse begrippen. De stad is gekend om het Caledonische Kanaal. Het kanaal is 107 kilometer lang en via 29 schutsluizen wordt een aantal meren met elkaar verbonden. Loch Lochy, Loch Oich, Loch Ness en Loch Dochfour zijn op deze manier met elkaar verbonden. Sinds 2005 kunnen ook schepen bestemd voor de recreatieve doeleinden deze route afleggen.

Inverness Castle is zo’n typisch Schots kasteel aan het water. Tegenwoordig doet het kasteel dienst als rechtbank. Andere redenen waarom mensen Inverness bezoeken zijn de Moray Firth, de rivier Ness en de kathedraal van Inverness. De Sint-Andreaskathedraal stamt uit 1869. Ondanks dat gebrek aan fondsen de bouw van de kerk heeft beïnvloed is de kathedraal nog steeds zeer mooi. Zeker de binnenzijde van het kerkgebouw is erg mooi door de vele bruine tinten. En het licht dat door de glas-in-loodramen priemt.

Inverness

Ullapool

In het raadsgebied Highland in het noordwesten van Schotland ligt het stadje Ullapool. Het is gelegen aan Loch Broom en werd gesticht in 1788 door de ‘Britsih Fisheries Society’. Oorspronkelijk was het plaatsje ontworpen als vissershaven. Ullapool heeft slechts 1300 inwoners. Dat deze stad zo groot is geworden heeft ze te danken aan de haringvangst. In deze regio is een stadje van 1300 inwoners best wel groot. Nog altijd is de visindustrie een belangrijke bron van inkomsten, maar ook de ferry naar Stornoway zorgt voor werkgelegenheid. De Loch Broome Free Church is één van de bezienswaardigheden die het op plaatsje te bieden heeft. De grootse reden waarom toeristen het stadje aandoen is echter het adembenemende ruwe landscap. Prachtige wandelroutes kunnen hier genomen worden. Ook op cultureel vlak heeft de stad een belangrijke rol in de regio. Zo is er een kunstcentrum en ook een muzikale traditie waardoor er ook jaarlijks het ‘Ullapool Guitarfestival’ wordt georganiseerd. Ook worden er gedurende het jaar nog andere culturele evenementen georganiseerd. In 2007 kwam er een videogame op de markt waarin Ullapool model voor heeft gestaan. In team ‘fortress 2’ moeten spelers zich begeven in een omgeving die is gebaseerd op Ullapool.

Meer info over Ullapool

Wick

In het noordoosten van Schotland ligt het plaatsje Wick dat ongeveer 8000 inwoners telt. De stad is vooral gekend om het nabijgelegen Castle of Old Wick. Het kasteel dateert uit de twaalfde eeuw. De locatie van het kasteel op een schiereiland maakt het een prachtige locatie. Veel van het kasteel is niet meer over. Alleen de vierkante toren resteert nog. Deze toren is inmiddels één geworden met de groene klif waarop ze gebouwd is. Ook de stad Wick dateert uit de twaalfde eeuw, alhoewel er hier ook uit de periode van de prehistorie sporen van menselijke aanwezigheid zijn gevonden. Hier kun je ook de Old Pultyeney Distillery bezoeken waar een beroemde 21-jarige Single malt wordt gemaakt.

Naast de eerder al beschreven trekpleisters zijn ook het Heritage museum die herinnert aan de bloeiende periode van de stad een geliefde bezienswaardigheid, evenals de Carnegie Library en ‘World ‘s shortest Street’. Deze laatste bezienswaardigheid staat ook officieel on het Guinness Book of records. De straat meet een lengte van 206 centimeter. Het zou raar zijn als we nu zouden zeggen dat je hier ook prima een hapje en een drankje kunt nuttigen op één van de terrassen aan deze straat. De straat heeft slechts één deur van een gebouw die hieraan grenst.



Callander

Callander is een klein stadje in het westen van Schotland. Het stadje geeft toegang tot Loch Lomond en het nationale park ‘Trossachs’. Dit is het oudste nationale park van Schotland en wordt gezien als de ‘gateway to the Highlands’. De Callander Crags zijn een belangrijke trekpleister. Hier is de Highland Boundary Fault zichtbaar. Dit is een platektonische breuklijn. In het stadje zelf is een Gotische kerk te bewonderen die dateert uit de negentiende eeuw. Verder moet Callander het vooral hebben van de prachtige omgeving. Hier begint de natuurlijke lijn tussen de Highlands en Lowlands. Het is ook niet voor niets dat in deze regio het oudste nationale park van Schotland te vinden is. Wandelaars kunnen hier prachtige tochten maken en genieten van adembenemende landschappen deze regio.

Ook is het stadje bekend bij sommige mensen door Helen Duncan. Dit Schotse medium werd als voorlaatste persoon veroordeeld wegens hekserij in 1944. Dit is nog onder de Wichcraft Act van 1735 gebeurd.

Meer info over Callander

Portree

In het westen van Schotland ligt het eiland Portree. Het is de grootste plaats op het eiland Skye. Het stadje telt ongeveer 2000 inwoners en is een belangrijk toeristisch centrum in deze regio. Dit komt mede door de pittoreske ligging op het eiland. Zeker de kleurige huizen die direct aan het water liggen zien er prachtig uit in de groene omgeving. Het eiland heeft nog een sterke Gealic cultuur en traditie. Zo is er een Shinty club. Shinty is een typische sport die vooral wordt gespeeld in de Schotse Hooglanden, maar dus ook op de eilanden rond deze regio. Shinty wordt gezien als een voorloper van de hockeysport. Portree is ook een geliefde bestemming door haar ligging. Ook hier kunnen wandelaars genieten van de combinatie land en zee en de daarbij behorende vergezichten. Ook wordt het eiland aangedaan door bezoekers die per boot een toch maken. Ook heeft Portree een zwerkbalteam dat zijn oorsprong kent in dit stadje. Het is natuurlijk een fictief team, maar het team staat bekend onder de naam ‘Pride of Portree’ in de verhalen van Harry Potter.

Meer info over Portree

Portree

Aviemore

Centraal in de de Cairngorms ligt het plaatsje Aviemore. Het stadje telt ongeveer 2500 inwoners en de meeste bezoekers komen hier naartoe voor de natuur en de bergachtige omgeving. Zomers kun je hier prachtige wandeltochten maken en in de winter kun je hier skiën. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Nationaal park Cairngorms. Meerdere rivieren ontspringen in dit bergachtige park. In sommige plekken van de rivieren die hier stromen komt zelfs nog wilde zalm voor. Ook mensen die wat minder goed ter been zijn kunnen toch genieten van de spectaculaire uitzichten op één van de bergen. Zo loopt er een kabelspoorweg naar het 1.100 meter hoge Gairn Grom. Echte sportieve fietsers kunnen hier ook een poging wagen, maar houdt wel rekening met grote hoogteverschillen die overbrugd moeten worden. Wat je naast de mooie groen bergen opvalt is ook grote kuddes grazende rendieren.

Golfliefhebbers kunnen hier ook een balletjes slaan op een van de meest uitdagende golfbanen; ‘Spey Valley Golf Club’. Deze baan staat bekend als een flinke uitdaging door de ruwe natuurlijke omgeving. Vergeet niet om ook te genieten van de omgeving waarin de baan is gesitueerd.

Fort William

Op zo’n 160 kilometer van Glasgow ligt het stadje Fort William. Het plaatsje is gesitueerd aan de oevers van Loch Linnhe waar het ligt in aan de voet van de Schotland’s hoogste berg, Ben Nevis. De naam van de stad is te danken aan het fort waaromheen ze is ontwikkeld. De ligging vlakbij Ben Nevis geeft al aan dat de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk één van de populaire bestemmingen is die wordt aangedaan vanaf Fort William. De bijnaam van de stad is ook ‘Outdoor Capital’ waarmee nog maar eens wordt gerefereerd naar de prachtige omgeving waarin ze ligt. Naast de vele wandelroutes kun je hier ook ‘The Jacobitetetrain’ nemen. Deze stoomtrein zal misschien niet iedereen een belletje doen rinkelen, maar het is de trein die (gedeeltelijk) wordt gebruikt bij de verfilming van de Harry Potter-verhalen en de leerlingen brengt naar Zweinstein. Daar heet de Zweinstein Express.

Hiermee is het een leuke bestemming voor gezinnen met kinderen. Naast het natuurschoon die je echt het gevoel geeft dat je in Schotland bent kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten in de omgeving waar de verhalen van Harry Potter veelal zijn gesitueerd.

Meer info over Fort William