Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor de Schotse Hooglanden op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over de Schotse Hooglanden of Schotland kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let op dat de info actueel is. Een editie die tien jaar oud is kan niet meer kloppen omdat informatie redelijk snel achterhaald of inaccuraat kan zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Activiteiten en tours reserveren

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in de Schotse Hooglanden bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in de Schotse Hooglanden.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in de Schotse Hooglanden
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in de Schotse Hooglanden via GetYourGuide

Alarmnummers

In geval van nood bel je in Schotland het gratis telefoonnummer 999. Dit algemene alarmnummer is voor zowel de politie, de brandweer als de ambulance.

Alcohol

Ben je nog geen 18 jaar oud? Dan mag je in Schotland geen alcohol kopen of nuttigen. Zie je eruit alsof je niet ouder bent dan 25 dan zal men om een ID vragen. De meeste pubs mag je met kinderen alleen binnen als je komt om te eten en vaak ook tot een bepaald tijdstip (20:00 uur).

Creditcards

Met je creditcard kun je op veel plekken, maar niet overal, betalingen doen. Hotels, restaurants en winkels accepteren vaak wel de meest gangbare creditcards. Let op dat American Express over het algemeen op minder plekken geaccepteerd wordt. Het is daarom aan te raden om in ieder geval (ook) een VISA of MasterCard op zak te hebben. Autoverhuurders en hotels vragen vaak om een borg door middel van een creditcard. Bij guesthouses en B&B’s moet je er juist rekening mee houden dat ze niet altijd de mogelijkheid bieden om met een creditcard de rekening te voldoen.



Documenten

Om naar Schotland te reizen heb je een geldig paspoort nodig. Deze moet tenminste geldig zijn tot en met de dag dat je Schotland (of een andere plek in Groot-Brittannië) verlaat. Kinderen moeten hun eigen paspoort hebben. Houders van een EU-paspoort hebben geen visum nodig om Schotland als toerist te bezoeken.

Vanaf eind 2023 zal het Verenigd Koninkrijk een verplichte elektronische toelating invoeren. Deze ETA voor het Verenigd Koninkrijk moet je voor je vertrek naar Schotland (of een ander land binnen het VK) geregeld hebben.

Elektriciteit

In Schotland kent men een stroomnetwerk van 230/240 volt. Voor onze apparatuur is dat geen enkel probleem. Wat het lastiger maakt is dat men in Schotland (net als elders in Groot-Brittanië) gebruik maakt van andere stekkers en stopcontacten. Om de Britse stopcontacten te kunnen gebruiken met onze Europese stekkers moet je een adapter of wereldstekker hebben. Deze kun je in Schotland aanschaffen, in Nederland voor vertrek op de luchthaven kopen of vooraf via internet aanschaffen.

Feestdagen

Schotland kent een aantal feestdagen waarop winkels, musea en openbare instelling meestal gesloten zullen zijn of met aangepaste openingstijden werken.

Dit zijn de feestdagen die men in Schotland kent:

1 januari – Nieuwjaarsdag
30 november – Saint Andrew’s Day
25 december – Kerstmis
26 december – Boxing day
De tweede maandag in maart is het Commonwealth day
De eerste maandag in mei is het Mei Bank Holiday

Daarnaast worden er een aantal christelijke feestdagen gevierd die per jaar op verschillende data vallen zoals Pasen (maart of april), Hemelvaartsdag (mei of begin juni) en Pinksteren (mei of juni).

Fooien

Een fooi geven is niet verplicht in Schotland, maar wel vrij gebruikelijk. Mensen die in de horeca of het toerisme werken zijn voor een vrij groot deel afhankelijk van deze fooien. Hanteer in restaurants en bars een fooi tot zo’n tien procent. Hetzelfde geldt voor taxichauffeurs. Kamermeisjes geef je 50 pence tot een pond per dag. Leg dat bedrag op je hoofdkussen zodat je weet dat het voor hen bedoeld is.

Fooien

Geld

In Schotland betaal je met het Britse Pond. De Schotten hebben hiervoor hun eigen bankbiljetten. Je kunt in Schotland zowel de Engelse ponden als de Schotse ponden gebruiken om mee te betalen. Als je geld uit een geldautomaat opneemt dan ontvang je in Schotland de Schotse bankbiljetten. Met euro’s betalen kan niet in Schotland. Die zul je eerst voor ponden om moeten wisselen. Met je Nederlandse bankpas kun je op veel plekken betalen met je PIN. Ook kun je bij de meeste geldautomaten geld opnemen mits er een Maestro-logo bij staat en je pas geschikt is voor geldopnames buiten Nederland.

Geld

Leidingwater

Het kraanwater is in Schotland normaalgesproken prima te drinken. Als dat niet zo is dan staat dat aangegeven. Het leidingwater heeft vaak wel een lichte bijsmaak. Door het water eerst een paar uur in een fles in de koelkast te zetten reduceer je deze bijsmaak. Het is vrij normaal om in een restaurant om kraanwater (’tap water’) te vragen. Vaak zet men het uit zichzelf al op tafel. Op een enkele uitzondering na is dit gratis.

Taal

Schotland kent drie officiële talen: Engels, Schots en Gaelisch. De meeste Schotten spreken Engels, maar vaak wel met een sterk accent. Het zal je regelmatig gebeuren dat je ze even moet vragen om een zin of vraag te herhalen omdat deze de eerste keer niet direct binnenkwam. Het Schots (ook wel Laagland-Schots) wordt in de Hooglanden niet zoveel gesproken. Deze taalvariant wordt vooral in de Schotse laaglanden gesproken. Een oude taal die nog wel duidelijk aanwezig is in de hooglanden is Gaelish. Deze oude Goidelische taal is typisch iets voor de Hooglanden en wordt daar al sinds de derde eeuw na het begin van onze jaartelling gesproken. In de Schotse Hooglanden zijn nog ongeveer zestigduizend mensen die deze taal machtig zijn. Op wegwijzers kun je vaak de namen van plaatsen ook in het Gaelish lezen.




Teken

De natuur van de Schotse Hooglanden is prachtig en nodigt uit om lange wandelingen te maken. Een bedreiging die dan voor mensen op de loer ligt is de teek. Deze kleine beestjes parasiteren graag op mensen en dieren. Voor de mens betekent dit dat er kans bestaat om de Ziekte van Lyme op te lopen door een tekenbeet. Tijdig handelen is daarom van belang. Controleer jezelf dagelijks op teken, vooral in de liesstreek en andere warme plekken op het lichaam zoals onder de oksels. Ontdek je een teek, verwijder die dan op de juiste manier door middel van een tekenpen. Die hoort daarom eigenlijk standaard thuis in je reisbagage. Ontdek je een rode kring rondom de beet, ga dan naar een eerste hulppost of huisarts voor directe behandeling.

Telefoneren

Het mobiele netwerk is van redelijke kwaliteit in Schotland. Op veel plekken kun je daarom mobiel bellen. Houd er wel rekening mee dat er plekken zijn waar je geen bereik hebt. Dit is vooral in natuurgebieden en in dunbevolkte streken. In het straatbeeld van steden en sommige dorpen zie je ook nog wel de kenmerkende Britse telefooncellen. Het aantal openbare telefoons is echter zeer sterk gereduceerd. Vaak bevatten deze rode telefooncellen geen telefoon meer, maar hebben ze een andere functie gekregen.

Tijdsverschil

Als je naar Schotland reist dan krijg je te maken met een tijdsverschil van één uur. In Schotland is het altijd een uur vroeger dan in Nederland of België. In Schotland gelden dezelfde periodes waarin er zomertijd en wintertijd gehanteerd wordt, waardoor het tijdsverschil van één uur zowel tijdens de zomertijd als de wintertijd van kracht is.

Vaccinaties

Voor zover bekend zijn er geen vaccinaties nodig om naar Schotland te reizen. Voor dieren gelden andere regels dan voor mensen. Zo zijn er voor honden duidelijke richtlijnen omtrent vaccinaties voor hondsdolheid. Controleer voor vertrek wat de actuele regels zijn.

WI-FI / Internet

Wie kan er tegenwoordig nog zonder internet? Gelukkig kun je ook in Schotland op veel plekken online gaan. Door de uitgestrekte natuurgebieden is de dekking van mobiel internet niet overal even goed en er zijn ook plekken waar je helemaal geen dekking hebt van het mobiele netwerk. In de steden en dorpen is het over het algemeen geen probleem. Wie dat wil die kan ook op vrij veel plekken gebruik maken van wifi-netwerken. Sommige plaatsen bieden een gratis wifi-netwerk op straat aan, maar er zijn sowieso altijd voldoende restaurants, attracties en winkels die hun klanten wifi aanbieden.

WI-FI / Internet